Jump to main content


Asters er en klassiker blant høstplantene, men den kommer for salg allerede i slutten av juni...

Aster er en super sensommer plante som kan brukes både ute og inne og er flott i kombinasjon med f.eks brassica, muehlenbeckia, hebe, sølvkrans, calluna, erica etc i krukker og verandakasser om høsten fordi den kan blomstre helt frem til frosten kommer. Navnet Asters kommer fra «aster», som betyr stjerne. Blomstene kommer i flere farger som hvit og rosa, men hoved mengden som blir produsert er i lyse og mørke blålilla toner(blå fiolette).  Aster novi belgii har blitt foredlet over flere år og de vi selger nå er dobbeltblomstrende, hovedsakelig fra Victoria® serien, dvs hybrider som er dyrket frem for å ha en lengere blomstrings periode en sine enkeltblomstrende slektninger.

Plantefakta;
Latinsk navn; Symphyotrichum novi-belgii. Tidligere klassifisert som Aster novi-belgii (virginiaasters)

Aster er en lyskrevende plante, så gi den gjerne en solrik plass  - enten du ønsker å plante den ute, eller ha glede av den innendørs. Asters trenger egentlig ikke spesial jord eller tilskudd av gjødning, men den trives best i veldrenert, kalkrik og jevnt fuktig jord. Asters liker ikke å tørke. På sensommeren og utover høsten vil Asters komme til sin rett, da lav temperatur og høy fuktighet passer denne planten utmerket. Asters klarer fint et par frostnetter og ved milde vintre kan Asters overleve ute, spesielt hvis den er plantet i bed før medio August. Vær da obs på at den vil bli adskillig høyere en planten du kjøpte og at den vil blomstre sent på høsten. Aster Novi-Belgii er ikke en utpreget staude sort, så hvis det er en Aster staude du ønsker til beddet er det bedre å prøve sorter som; Aster amellus (Bergaster) Aster alpinus (Alpeaster - blomstrer tidlig) Aster domosus (Buskasters) etc ...

Høstasters er et samlenavn på høstblomstrende prydplanter i slekten Aster, slike som A. salignus (vierasters), A. lanceolatus (Spissasters), A. laevis (Glattasters), A. acris (Bitterasters), og A. novi-belgii (Virginia asters)