Jump to main content

CALLUNA
Latinsk navn; Calluna vulgaris 
Poulærnavn; Røsslyng, Lyng

Fargerik og lettstelt! Røsslyng, er en plante i lyngfamilien som er nært beslektet med Erica og bør helst ikke tørke ut, trives best på en solrik plass. Plantes gjerne i bed, urner, terrassekasser, eller på gravlunden om høsten når sommerblomstene er på hell. Calluna kommer i flere fargekombinasjoner og størrelser med farge miks i pottene eller som ensfargede rosa, røde, lilla, hvite toner. For de som er litt mer vågale finnes de som er sprayet orange, blå, beriket med snø eller glittret, fantasien setter ingen grenser! Calluna blir vakkert dekorert av frost og senere snø når vinteren kommer. I den norske naturen er røsslyng flerårige, de vi har plantet i potter og urner overvintrer sjelden her hos oss ettersom de er drevet frem i sydligere Europa, hovedsakelig Tyskland, og vi bytter de gjerne ut med stemor og påskeliljer når våren kommer. Hvis du vil prøve å overvintre calluna i bed er de en surjordsplante (liker sur, kalkfattig jord) og bør klippes ned, da vil de eventuelt under optimale forhold komme igjen neste år.

Røsslyng(calluna vulgaris) i naturen i Norge – er vanlig på torvgrunn og skrinne steder i hele Norge opptil 1350 moh. Tidligere var røsslyngheiene langs kysten viktige beiteområder. De ble brent med jevne mellomrom slik at plantene kunne komme med nye, friske skudd, samtidig som at asken tilførte mineraler til det fattige jordsmonnet. Røsslyng er en viktig honningplante for bier. Kulturformer med forskjellige blomsterfarger dyrkes i hager. Røsslyng har mange folkenavn som lyng, bustelyng, beiteslyng, grålyng, gråhæra, heimshæror og heidlyng. I folkemedisinen ble grenspissene brukt som blodrensende og urindrivende middel, og mot gikt. (Kilde: www.snl.no)

Garden Girls® er ledende merkevare av knopp blomstrende lyng. Garden Girls® blomsterknopper vil ikke åpne seg, og vil av den grunn beholde farge og glans lengere om den står i hagen, på balkongen, terrassen eller også innendørs i dekorasjoner. Calluna Garden Girls kommer i flere forskjellige farger, også med farge miks i potten kalt Twin, Trio, Quatro etc.
Beauty Ladies® er en annen serie av knopp blomstrende lyng.

Calluna Skyline har grønne spir som får små hvite blomster. Skyline blir ikke brukt for blomstringens del, men for de dekorative og ornamentale verdiene til de grønne spirene.

Calluna Twin, Trio, Quatro etc betyr gjerne at det er flere farger/sorter Calluna plantet sammen i en og samme potte.

ERICA
Latinsk navn; Erica gracilis
Populærnavn; Høstlyng

Høstlyng egner seg godt i ulike arrangementer med calluna, brassica/pyntekål, asters, chrysanthemum, hedera, vintergrønne etc. De plantes gjerne i bed, urner, terrassekasser, eller på gravlunden om høsten når sommerblomstene er på hell. Erica kommer naturlig i mørke- og lyse rosa toner, rødlige og i hvitt. Erica trives best med jevn vanning frem til frosten kommer, den skal helst ikke tørke ut, men liker heller ikke å stå i vann. Tørker lyng planten inn blir de fort brune og drysser. Planten vil fryse ved 2-3 minus grader, men vil som regel beholde sin form og farge når frosten kommer.

Husk å lag god drenering i potter og krukker som blir plantet om høsten så de ikke sprekker når frosten kommer. Lyngen vil tørke inn og drysse av når våren kommer og blir gjerne byttet ut med stemor, narcisser eller andre løkvekster tidlig på våren.

Erica er en planteslekt med over 700 arter i lyngfamilien (Ericaceae) vi kan nevne flere som Erica gracilis, Erica x darleyensis, Erica carnea, Erica cinerea, Erica ventricosa etc som er erica sorter du kan finne i handelen om våren eller høsten. Erica gracilis blir gjerne solgt en periode på høsten, august-oktober, hvor de fleste plantene er importert fra Tyskland. I Norge finnes bare to arter naturlig: klokkelyng (Erica tetralix) og purpurlyng (Erica cinerea).