Jump to main content


Echinacea purpurea - En "sen" sommer favoritt som tiltrekker seg humler, bier og sommerfugler.


Planteslekten Echinacea inneholder ca ni arter som alle hører hjemme i Nord Amerika og Canada. Echinacea purpurea er en art i kurvplantefamilien Asteraceae (Compositae). Echinea kommer av det greske ordet echinos (pinnsvin eller sjøpinnsvin) som henviser til de piggete frøhodene. Tilnavnet purpurea refererer til den lillarosa fargen på blomstene. De tre mest vanlige og utbredte artene av Echinacea er Purpusolhatt (Echinacea purpurea) Smalbladet Solhatt (Echinacea angustifolia) og Blek Solhatt (Echinacea pallida) Samtlige har en lang historie som medisin planter både i Nord Amerika og Europa.

Echinacea purpurea ble tidligere plassert i slekten Rudbeckia, så i historisk litteratur blir den ofte benevnt under synonymet Rudbeckia purpurea. Medlemmer av slekten Rudbeckia har alltid gule eller oransje randkrone (de ytre delene av blomstenes hodet) mens randkronen av Echinacea blomstene vanligvis er rosa, lilla eller hvit. I de senere år er det kommet til flere hybrider av Echinacea purpurea med andre farger på randkronen. Det er ikke alle av de nye hybridene som overvintrer like lett i Norge, men av de sikre sortene regnes gjerne f.eks Magnus, White Swan(Alba), Arts Pride etc...

Plantefakta; Echinacea er en staude som setter pris på en solrik, varm og et veldrenert jordsmonn. Blomstrer fra sensommeren til sen høst (juli-september, kommer helt an på sort og hvor du er i landet) Herdighet H5. Har en opprett vekst, blir alt fra 60-120 cm høy, med svakt hårete stengler og ovale lansett lignende blader. Echinacea har en mørk skivekrone og randkronen er utstående, eller svakt hengde, i fargene rosa, lilla, rødt, orange, hvitt, grønt, og gul-grønn ... Dette er en staude som gjerne er litt sen igang om våren med veksten, så husk på hvor du har plantet den og at den ikke blir stående for mye i skyggen av andre plante varianter som er tidlig i vekst.

Formering; kan formeres ved frø, deling eller rotstikling. Ved frøformering, som sies å være det letteste alternativet, er det lurt å forkultivere fra tidlig på året. Ofte vil den ved frøformering ikke blomstre det første året.

Echinacea som helsebringende plante; Nordamerikanske indianere brukte Echinacea mot en lang rekke helseplager, bl.a. hoste, forbrenninger, betennelser i tannkjøttet, hudplager, mot slangebitt etc... du finner Echinacea omtalt som medisinplante i vitenskapelige verk så tidelig i som fra 1700-tallet. I dag får man kjøpt solhatt ekstrakter i helsekostforretninger og på apotek for bl.a. å styrke immunforsvaret og mot forkjølelse. Ønsker du å lese mer om Echinaecea som urteplante er det ganske utfyllende info på Urtekildens Planteleksikon. (www.rolv.no)