Jump to main content


Julestjerne - Euphorbia Pulcherrima - (engelsk; Poinsettia)

Planten kommer opprinnelig kommer fra Mexico hvor den kan bli 4–5 meter høy. Aztekerne kalte den cuetlaxochitl, og ifølge deres tro fikk den sin karakteristiske røde farge da en gudinnes blod dryppet ned på bladene. I Norge er den et av symbolene for julen, og den finnes i dag i variantene rosa, rød, hvit med og uten sjatteringer og fargede versjoner(blå, lilla) Det er de små, gule knappene (cyanthier) i midten av stjernen som er de ekte blomstene på julestjernen.

Behandling;Julestjernen vil ikke ha for mye vann. La jorden tørke opp mellom vanningene. Når den blomstrer kan den trenge vann annenhver dag om den står varmt. Temperatur mellom 15˚C og 22˚C er best, men den tåler varme rom om den ikke står rett ved en varmeovn. Velg en vinduskarm uten radiator under. Den beste plasseringen er i et lyst rom, da beholder den de flotte fargene sine best.

Julestjernens dag; 12. desember henger sammen med datoen da Joel Poinsett døde. Han var den første USA ambassadøren i Mexico og brakte med seg en julestjerne hjem til USA for 200 år siden.

I Norge selges det ca 5 mill julestjerner i løpet av November/Desember hvert år.

Julebegonia - Begonia lorraine hybrid
Riktblomstrende inneplante som tradisjonen hører julen til. Julegleden skal vannes regelmessig, må ikke tørkes ut, og vannes gjerne fra skålen, men pass på at den ikke blir stående i vann. Liker seg best rundt 18-20grader, den tåler fint å stå i stuetemperatur men blomstringen blir forkortet ved høye temperaturer. Fjern visne blomster så nye knopper får lukket seg opp.  Julebegonia får du kjøpt med rosa eller hvite blomster.

Julerose - Helleborus hybrid
Helleborus er egentlig en staude, som liker seg best fra 4-12grader, men den er blitt en populær inneplante rundt juletider. Du holder den best inne ved å plassere den lyst om dagen, ikke for varmt, og svalt om natten. Ikke gi den for mye vann, da vil den lett råtne. Vann moderat, og den kan fint tørke lett mellom hver vanning. Hvis du opplever at de får gule blader når de står inne, kan det bety at de står for mørkt og varmt. Sett dem lysere umiddelbart.

Etter avblomstring kan de plasseres kjølig og passes med lys, vann og gjødning, inntil de kan plantes ut i f.eks hagen til våren, vær midlertidig obs på at det kan ta ett år, eller to før de igjen vil blomstre. Ute bør helleborusen plantes i vandrende lett skygge og kalkholdig vekst torv med god drenering. Helleborus kan fint stå i urner på trappen når været blir kjøligere om høsten og tåler fint en temperatur ned til ca 5 minusgrader. Blir det for kaldt vil blomsten henge litt, men løfter seg igjen hvis det blir varmere i været. Helleborus Niger- har hvite blomster. Helleborus Viridis – har grønne blomster. Helleborus  X Hybridus  - har gjerne rødbrune/burgunder blomster. Det finne mange arter helleborus, og det blir stadig flere krysninger på markedet.

Slektsnavnet Helleborus er antatt å komme av det greske ordet hellerboros (fra helein = skade, og bora = mat), og kommer av at planten er giftig. Artsepitetet niger (= svart) viser til den mørke rotstokken. Det norske navnet julerose viser til at planten blomstrer om vinteren, gjerne rundt juletider hvis været tillater det.

Hyacinther - Svibel
En av julens løkblomster med sterk duft når de stjerneformede blomstene står i full flor oppover stilken. Vann sparsomt. Løken inneholder en del vann og næring, men gi gjerne litt mer vann når den står i full blomst, men la den tørke godt ut mellom hver vanning. Hvis den får for mye vann, eller står for varmt vil den strekke seg og fort bli litt hengende i veksten. Blir veksten for lang kan du fint klippe stengelen av og sette de i en vase. Svibler har god holdbarhet som snittblomst.  Svibler krever ingen gjødsling. Løkblomsten vil strekke seg mot lyset, så vend gjerne på potten i løpet av blomstringsperioden. Noen foretrekker å ta av potten og forsiktig plukke vekk/skylle av jorden rundt røttene for så å sette løkveksten i en svibelvase hvor røttene kommer i kontakt med vann, selve løken skal ikke stå i vann. Etter blomstring kan du la planten visne ned, sett de gjerne på et lyst og kjølig sted. Ikke ta bort bladene, de er med på å samle næring til løken. Plant løken ut i hagen i løpet av sommeren på et solrikt og drenert sted. Og hvem vet, kanskje de kommer igjen neste vår! …

Hyacinther finnes i et vell av farger; hvit, blått, lilla, rosa, gult(påske) … Løken er ca 5 cm i diameter og fargen på skallet kan gi deg en indikator på fargen på selve blomsten. De hvite sviblene har lysebrunt løkskall, mens de blå har mørkt brunlilla skall. Fargen på pottene indikerer ofte hvilken farge blomstene kommer til å få.

OBS! Allergikere kan være følsom for hyacinthene sterke duft!

Amaryllis – Hippeastrum hybrider - Ridderblomst
Løkplante forhandels ofte som avskårne blomster, eller løk i potte, spesielt rundt juletider i Norge. Kommer i mange forskjellige farger, men hvitt og rødt er hovedfargene. Det tar ca 1 mnd fra knoppen viser seg til blomsten springer ut. Når  blomsterstilken strekker seg skal du kun vanne forsiktig. Bli stengelen for lang kan du støtte opp med dekorative pinner, eller klippe den av og bruke den som avskåren snitt i en vase.

For de som vil ta vare på løken; etter avblomstring vil planten ha vann og gjødning, nå skal den samle næring for neste år. Utpå sensommeren settes planten kjøligere og gis ikke vann. Løken går inn i en hvileperiode. Fra november kan løken drives igjen; fjern visne blad, pott om og sett løken lunere. Nå skal planten ha vann igjen. Hvis løken ikke kommer i blomst kan det skyldes at den har fått for lite vann, eller stått for mørkt mens den hadde blader.

Grace
Blomstrende inneplante som hører julen til. Blomstrer med mørk røde blomster med god holdbarhet. Begonia ’Grace’ bør stelles som andre begoniaer, ved å holdes jevnt fuktig, men ikke for  våt. Planten liker ikke direkte sol eller å stå på et trekkfullt sted, og blir det for mørkt kan blomsterknoppene lett falle av. ‘Grace’ liker seg best rundt 18-20grader, den tåler fint å stå i stuetemperatur dog kan blomstringen blir forkortet ved høye romtemperaturer.

Azalea - Rhododendron Simsii hybrid – Stueazalea
Azalea er en frodig, lettstelt blomstrende stueplante, men den liker ikke spesielt å tørke helt ut. Jorden bør holdes jevnt fuktig for at planten skal vare, men den skal heller ikke stå i vann, da vil den mistrives og røttene kan fort råtne. Det mest optimale er å dypp vanne azalean i en bøtte, eller kum med lunkent vann og la den trekke fra seg slik at den blir helt gjennomvannet.

La planten stå å trekke vann en stund, deretter la alt vannet renne av før du plasserer planten tilbake i potteskjuleren.  I Norge er azalea tradisjonelt sett på som en av julens planter som du får i butikken fra oktober til januar, men nedover i Europa er den like populær i perioden januar-mars. Planten liker seg best i litt kjøligere rom, da forlenger du blomstringen, men den står fint i stuetemperatur gjennom hele blomstringsperioden. Der krevende å få azalea til å blomstre igjen, men prøv gjerne!

Du får azalea i rødt, rosa, lilla hvitt og tofargede varianter, doble og enkle blomster, samt i alle slags størrelser om det er mini, standard pottestørrelse, pyramider, oppstammet, bøyler m.m.

Rhododendron slekten består av over 850 arter og tilhører slekten Ericaceae, som alle er surjordsplanter. De fleste kjenner Rhododendron fra hagen som en løvfellende, eller eviggrønn busk. Som stueplante ble de første krysningene introdusert i ca 1819 i Belgia, som den dag i dag fremdeles er det landet i verden som produserer mest Azalea, småplanter samt  ferdigvare. Rhododendron kommer av de greske ordene rhodon, som betyr rose og dendron som betyr tre.