Jump to main content

 


Margeritter – Lat: Argeranthemum frutescens – lettstelt og riktblomstrende! ...

Hvite margeritter er mye brukt til 17. mai da den tåler litt ruskvær og lave temperaturer. Den er en av våre mest solgte sommerblomster og trives utmerket i både krukker og blomsterbed fra tidlig vår (frostfritt) – til frosten kommer på høsten.

I blomstringsperioden bør de vannes jevnlig og gjødsles ukentlig, bland gjerne inn langtidsvirkende gjødsel når du planter. Margeritter trives med en solrik plassering, men tolerer også noe skygge gjennom dagen. Ved en skyggefull plassering vil den sette mindre volum av blomsterknopper.

Gamle blomster bør knipes av for å fremme en frodig blomstring. Margeritt planten vil gjerne strekke seg litt utover sommeren, og en god kniperunde kan fremme god kompakt vekst. Høyden på Margerittene er avhengig av hvilken sort gartneren har brukt til å produsere planten og behandlingen den har fått, men en fullvokst høyde mellom 30-60 cm er helt normalt. Margeritter kommer som både enkeltblomstrende og med fylte blomster. Hvert år dukker det opp flere hybrider, tilsynelatende mer blomsterrik og mer kompakt enn sine forgjenger, og alle med blomster i mange fantastiske farger! Margeritter kan brukes i blandede blomsterbed som lyse fyll planter, men de vokser like godt i potter. Margeritter egner seg godt mellom roser fordi de liker samme mengde vann.

Generelt: Sommerblomstene bør få ny jord hvert år, bland gjerne langtidsvirkende gjødsel i jorden når du planter så får de nok næring gjennom hele sommeren. Husk at det er viktig med god drenering når man planter i urner og krukker.

HVITE Margeritter;
Dana  - Den klassiske og kanskje mest brukte margeritten til kasser, urner og potter. En riktblomstrende sort, kjent for god værtoleranse og kontinuerlige blomstring.

Molimba White - Kompakt plante som er kontinuerlig riktblomstrende gjennom sommeren. God værtoleranse og lite guling av bladverk.

Maxi  - En middels kraftigvoksende sort med flotte blomster. Den er blomsterrik og remonterer godt. Det vil si at den er gjenblomstrende, særlig hvis du kniper av visne blomster underveis.Til de store pottene som P19 blir gjerne ‘Maxi’ Margeritt sorten brukt.

FARGEGLADE Margeritter; i sortimentet finnes det flere ‘fargeglade’ serier som blir brukt i P12 og P19 potter; LaRita®, Lolly, Daisini®, Daisy Crazy®, Grand Daisy®, Molimba® - er alle kompakte, tidlig- og riktblomstrende frem til høsten.

OPPSTAMMEDE Margeritter; i sortimentet selges det hvite, gule, lyse og mørke rosa toner. Oppstammede margeritter kan bli litt tunge i kronen, og det kan være lurt å støtte opp stammen med en bambus pinne eller lignende.