Jump to main content

 

Primula slekten

Slekten Primula tilhører Primulaceae familien og inneholder mer enn 400 arter. De mest kjente og populære sortene er Primula Vulgaris/Acaulis (kusymreprimula), Malacoides (syrinprimula), Obconica (begerprimula), Denticulata (kuleprimula) og Vialli (hyacinthprimula). På 1800 tallet ( Viktoriatiden) var det svært populært å dyrke primula i England, og det er fra den tiden og frem til idag stadig blitt foredlet frem nye sorter med bedre holdbarhet.

Eldre sorter av Primula Obconica inneholdt mye av allergenen primin i bladene som kunne forårsake hudirritasjon. De nyere sortene i ‘Embrace’ og ‘Touch Me’ seriene er mer allergi vennlige og skal være uten primin stoffene.

Plassering - Unngå å sett planten i direkte sol, men gjerne lyst til halvskygge. Vann regelmessig, men la gjerne planten få tørke lett ut mellom hver vanning. Planten holder lengere hvis den får stå litt kjølig. Gi moderat med gjødning i vekstsesongen.

Blomsten - Primula Obconica blomstrer i løpet av vinteren og tidlig på våren med blomster som vil varer i 6 uker eller mer. Det finnes en rekke varianter med forskjellige blomster farger, men de tofargede typene er som regel de mest attraktive. Blomstene sitter høyt over de hjerteformede blader på stilker som vokser opp til 20-30cm. De produserer vanligvis 2 - 3 stilker med klynger av blomster.

Overvintring - primula Obconica kan overvintre i et kjølig nordvendt vindu, eller i en frostfri vinterhage etter at den er skåret tilbake. Bør pottes om tidlig på våren, vanlig blomsterjord, og settes varmere, vil da etter en stund sette nye blader og blomster.

Formering - frø.