Jump to main content

 

Primula Passion ...

Slekten Primula tilhører Primulaceae familien og inneholder mer enn 400 arter. De mest kjente og populære sortene er Primula Vulgaris/Acaulis (kusymreprimula), Malacoides (syrinprimula), Obconica (begerprimula), Denticulata (kuleprimula) og Vialli (hyacinthprimula). På 1800 tallet ( Viktoriatiden) var det svært populært å dyrke primula i England, og det er fra den tiden og frem til idag stadig blitt foredlet frem nye sorter med bedre holdbarhet.

Navnet Primula kommer av ordet primus som betyr 'først'. Primula kommer opprinnelig fra fjellområder i Europa, Asia og Nord-Amerika. I Primula slekten finnes det over 400 arter, og er ofte assosiert med vårblomster, ergo navnet 'de første til å blomstre' ...

Fargesprakende; Primula Vulgaris, populært navn: Kusymre, kommer i masse forskjellige farger! Plasser gjerne flere sammen i en kurv eller på et fat.

Primula Vulgaris foretrekker å stå lyst, men unngå direkte sollys.  De trenger en god del vann, og bør vannes regelmessig. De må ikke tørke ut,  men de skal heller ikke stå i vann. Sett de gjerne på en bit oasis som holder på fuktigheten. Planten holder lengere hvis den får stå litt kjølig, dvs unngå å sett den nære peis, radiatorer eller varmepumper. Gi en halv dose med gjødning annenhver uke. Knip av visne blader og blomster etterhvert.

Blomstringsperiode 2-4 uker. Primula dufter godt, spesielt de gule sortene!